Seniorimatkailutuotteiden testaus ja johtopäätökset

Seniorimatkailutuotteiden testaus ja johtopäätökset

Hankkeen puitteissa järjestettiin syksyllä 2016 neljä tuotetestausta – yksi jokaisessa osallistuvassa maassa (Italia, Itävalta, Slovenia, Suomi). Pilottitestauksissa valikoitu testiryhmä osallistui matkalle ja suunniteltuihin ohjelmapalveluihin ja arvioi tuotteita kokonaisuutena. Kuhunkin testiryhmään kuului 14 henkilöä. Maat muodostivat parit siten että italialaiset ja suomalaiset testasivat toistensa tuotteita. Samoin Slovenia ja Itävalta muodostivat parin.

Matkalla olevat tuutorit keräsivät tietoa osallistujilta kyselylomakkeella sekä matkan alussa että lopusssa.

Profilointikysely

Matkan alussa tehdystä kyselystä voitiin päätellä seuraavaa:

Seniorit arvostavat näköalojen katselua, uusien asioiden kokemista ja luonnonläheisyyttä. Siten, heidän suhtautumisensa matkustamiseen on ehkä perinteisempi kuin muilla segmenteillä: Nähtävyyksien katselu sekä historiaan ja kulttuuriin tutustuminen ovat haluttua ohjelmaa. Senioreita kiinnostavat kohdemaa, ihmiset, tavat ja kulttuuriin tutustuminen. Oppimisen näkökulma voi olla tuotteessa mukana.

Erityisesti senioreiden kohdalla on huomioitava, että heille on tärkeää että matka ja saapuminen kohteeseen on hyvin järjestetty ja ryhmällä on omakielinen opas. Myös majoituksen laatu ja retket maaseudulle ja luontokohteisiin ovat arvostettuja.

Joitakin ryhmäkohtaisia havaintoja:

Itävaltalaisia miellytti Sloveniassa erityisesti retki Piraniin sekä kaupunkiopastus Izolassa. Matkan kohokohtia oli myös käynti Hrastovlejen kirkossa  sekä vierailu maatilalla maistamassa oliiveja.  Ongelmallisiksi koettiin tiukka kiertokäynnin aikataulu ja pitkä kesto. Myös hotellin esteettömyyttä huoneiden osalta kritisoitiin. Ohjelman viimehetken muuntelu paikan päällä jakoi mielipiteitä.

Itävaltalaisryhmän mielestä Izolaa ja Sloveniaa voi suositella seniorimatkailukohteena. Ilmapiiri oli miellyttävä ja ohjelma monipuolinen. Nähtävyydet esiteltiin perusteellisesti. Oppaat ja hotellihenkilökunta olivat ammattitaitoisia.

Runsas ohjelma jakoi mielipiteitä. Toiset olisivat kaivanneet väljempää aikataulua ja pidempiä lepohetkiä. Jotkut olisivat toivoneet enemmän kulttuuri- ja liikuntaohjelmaa. Majoitustiloissa kaivattiin enemmän esteettömyyttä tukevia ja turvallisuutta lisääviä rakenteita – esimerkiksi hälytyskytkintä suihkuun. Opastus omalla kielellä (saksa) oli myös puutteellista. Ljubljanan rautatieasemaa arvioitiin sopimattomaksi seniorimatkalaisille ja lähtöpäivän ohjelma koettiin hätäiseksi.

Slovenialaiset nauttivat Itävallan Kärntenin ohjelmassa käynneistä kohteissa Vulcano factory, Zotterin tuotantolaitokset, Kornbergin linna ja geologinen museo. Mieleenpainuvaa ohjelmassa olivat myös kävelyt metsässä, joulumarkkinat ja yhteislaulu kaupungintalolla. Sosiaalinen ohjelma kuten mietiskelyharjoitukset Helgan ja Joosefin kanssa sekä käsityöpaja olivat myös suosiossa.

Slovenian people enjoyed the following program highlights most: Vulcano factory, Zotter Manufacture, Kornberg castel , a geological museum, a walk in the forest, visiting the advent market and singing in the city hall. Also a Handcraft workshop was highly appreciated as well as social activities, like meditation exercises when visiting meeting Helga and Joseph. Huono sää haittasi ohjelmaa ja vierailu Kapfsteinin linnaan oli vaikea polun liukkauden vuoksi. Metsäkävelyn turvallisuusvälineistö koettiin puutteelliseksi ja vierailussa kaupungintalolle oli epäselvyyksiä tapaamispaikan suhteen.

Yhtä osallistujaa haittasi että kaikki ruokalistat, esitteet ja TV-kanavat olivat saksankielisiä. Slovenialaisen tarjoilijan tapaaminen kahvilassa oli jäänyt mieleen. Pääosin osallistujat olivat tyytyväisiä sijaintiin, monipuoliseen ja mielenkiintoiseen ohjelmaan ja ryhmän toimintaan sinänsä. Retkiohjelman kohdevalinnat ja toteutus saivat kiitosta. Myös paikallisten ystävällisyys ja hyvät järjestelyt miellyttivät osallistujia.

Jotkut olisivat toivoneet enemmän valinnanvaraa ja enemmän mahdollisuuksia tavata paikallisia. Muutamat kohteet olivat mm. liukkauden takia vaikeapääsyisiä. Jaetussa ohjelmassa olleet ristiriitaisuudet ja tulkinnanvaraisuudet aiheuttivat epävarmuutta ja epämukavuutta.

Suomalaisryhmä nautti matkaohjelmastaan täysin siemauksin. Siihen sisältyivät vierailu Luccassa, luostarisssa, Pisan kalteva torni ja oliiviviljelmällä käynti. Ryhmän hyvää yhteishenkeä arvostettiin. Ryhmä toivoi että retkillä olisi miellyttävä kiireetön tunnelma. Kielteistä palautetta tuli siitä kun jouduttiin kävelemään pitkiä matkoja eikä ohjelmassa ollut lepotaukoja. Ulkoilma-aktiviteetteja haittasivat aika-ajoin huonot sääolosuhteet.

Suomalaisia matkaohjelmassa miellyttivät erityisesti käynti Pisassa, Calcin luostari ja käynti Luccan kaupungissa. Oppaat ja yleinen hyvä henki saivat myönteistä palautetta. Majoitusta kaupunkien ulkopuolella kritisoitiin samoin kuin siirtymäkuljetuksia. Ryhmä kaipasi enemmän mahdollisuuksia tavata paikallisia senioreita, paikallista musiikkia ja ostosmahdollisuuksia. Retki Pisaan kärsi huonosta säästä. Hotellissa olisi toivottu enemmän vaihtelua ruokalistaan.

Savonlinnassa vierailleet italialaiset nostivat huippukokemuksina esille käynnin Olavinlinnassa, metsämuseo Lustossa sekä oppaan kesämökillä. Myös risteily Saimaalla oli jäänyt mieleen samoin kuin tapaaminen italiaa opiskelevan naisen kanssa. Omaa kieltä puhuvan tapaaminen mahdollisti tutustumisen suomalaisten elämäntapaa ilman kielimuuria. Myös sauvakävelyohjelma järven rannalla sai kiitosta. Negatiivista palautetta tuli ruoasta (vaihtelun vähäisyys, tuoreus, lämpötila), museokäynnin hätäisyydestä ja kulttuuriohjelman vähäisyydestä.

Maa ja ystävälliset ihmiset olivat kokonaisuudessaan positiivinen kokemus. Matkaa pidettiin hyvin järjestettynä ja uudenlaisena mielenkiintoisena kokemuksena. Ystävällinen ja vieraanvarainen ilmapiiri Savonlinnassa oli jäänyt osallistujien mieleen samoin luonto ja tapaamiset paikallisten ihmisten kanssa. Joidenkin mielestä matka kohteeseen (Suomeen) oli liian pitkä. Toivottiin myös enemmän italiankielistä opastusta ja oppaita.

Kaikkiaan erimaalaisista vastaajista 61 % piti matkaansa erinomaisena, 29 % melko hyvänä ja 9 % ei vastannut kysymykseen. Päiväohjelma piti erinomaisina 72 % vastaajista ja 27 % mielestä ne olivat tyydyttäviä. Ensimmäinen ja viimeinen päivä saivat yleensä paremman arvosanan. 64 % oli valmis suosittelemaan matkaa ystävälleen. Kiitosta saivat erityisesti ryhmien tuutorit, jotka ohjasivat ryhmää projektin puolesta.