Izola: Slovenian rannikon helmi

Izola: Slovenian rannikon helmi

izola01_800TAT-ryhmäläiset Hotelli Delfinin terassilla Izolan venesataman läheisyydessä

Arviointiryhmän toinen vierailu tehtiin 7.-9. kesäkuuta Izolaan Sloveniaan.

Vierailuohjelman valmisteli kansallinen koordinaattori Alenka Ogrin, joka edustaa slovenialaista partneria ZDUSia. Käynnin puitteissa keskityttiin tutustumaan Izolaan vetovoimatekijöihin ja aktiviteetteihin.

Hotelli Delfinin pääkohderyhmä ovat seniorimatkailijat. Izolan matkailuyhdistys oli yhteistyössä ZDUSin kanssa järjestämässä vierailua.

Slovenian rannikon helmi

Izola on hyvin vanha kaupunki Istrian niemimaalla Lounais-Sloveniassa. Vanha kaupunki on peräisin Rooman valtakunnan ajalta. Kaupunkikuvassa näkyvät keskiajan, Venetsian vallan ja Itävallan aikakauden piirteet. Istria alueella ovat virallisina kielinä italia ja sloveeni.

izola02_800Näkymä Izolan venesatamaan

Izolan vilkkain matkailusesonki on kesä-elokuussa, jolloin siellä vierailee sekä kotimaisia että ulkomaalaisia matkailijoita. Ulkomaiset matkailijat tulevat Itävallasta, Saksasta ja Italiasta.

Matkailuperustuu luonnon ja kulttuurin vetovoimatekijöihin sekä vahvaan sesonkiajan tapahtumatarjontaa.  Palvelut keskittyvät Izolan kaupungin keskustaan. Kaupungin ympäristössä on paljon mahdollisuuksia retkeilyyn Istrian maastoissa. Majoituspalvelutarjonta on monipuolista ja laadukasta. Aktiiviloman (pyöräily, ratsastus, vesiaktiviteetit, purjehdus) viettämiseen on tarjolla monipuolisia mahdollisuuksia, joita täydentävät tapahtumat, mahdollisuus osallistua sadonkorjuuseen,

Alueen välimerellinen ruokaperinne koostuu kalasta, kotitekoisesta oliiviöljystä ja viinistä.

izola03_800Kaupungin keskustan kivettyjä katuja

Arviointikäynti

izola04_800TAT-ryhmä arviointikäynnillä

Arviointiryhmä valmistautui vierailuun keskittymällä valittujen ETIS-indikaattoreiden mukaisesti saavutettavuuden, turvallisuuden, terveyspalvelujen, ohjelmapalvelujen ja laadun arviointiin.

Kenttätyöskentelyssä kerättiin tietoa tukemaan indikaattoritietoa. Lisäksi paikalliset toimijat tuottivat prosessiin näkemyksiään haastettelujen puitteissa.  Izolan matkailuyhdistys toteutti yrityskyselyn, joka muodosti osan arviointiryhmän materiaalista.

izola05_800Kneipp-yrttipuutarha on hotelli Delfinin kehittämä vetovoimatekijä seniorimatkailijoille

Ryhmä vierailli yhdeksässä kohteessa kuten majakassa, Besenghi degli Ughi -palatsissa, Medljan matkailutilalla, sekä naapurikaupungeissa Koperissa  ja Piranissa. Ryhmä vieraili myös simpukkaviikon tapahtumassa. Vierailun tuloksena syntyi ajatus kävelyreittien kehittämiseksi Izolan ympäristöön.

izola06_800TAT-ryhmä keskustelee Izolan vahvuuksista ja haasteista seniorimatkailukohteena

8.6. arviointiryhmä tapasi Delfin-hotellissa paikallisia toimijoita kuten  kaupungin edustajia, ravintoloiden omistajia, hotellinjohtajia, kansallispuiston työntekijöitä, oliiviöljyn tuottajia, matkailuyhdistyksen työntekijöitä ja muita. Tapaamisessa käsiteltiin DiscOver55-projektin teemoja – saavutettavuutta, turvallisuutta, terveyspalveluja, aktiviteetteja, palvelun laatua ja kaupallistamismahdollisuuksia seniorikohderyhmän näkökulmasta. Henkilökohtaisen näkökulman toi Božena Rasmussen, joka on säännöllinen vieras Izolassa Färsaarilta. Loppupalaverissa vedettiin teemoja yhteen vertaillen muistiinpanoja ja havaintoja DiscOver55 arviointiraportin valmistamiseksi.

Ympäri vuoden suotuisa ja lämmin ilmasto mahdollistaisi matkailukauden pidentämisen nykyiseen matalasesonkiin. Tämä vaatii uusien palvelukonseptien luomista ja markkinoinnin kohdentamista sopiviin kohderyhmiin.

Arviointiraportin tulokset esitellään syys-lokakuussa pidettävässä valmistelupalaverissa, joka kokoaa alueen toimijat jälleen yhteen kehittämään seniorimatkailutuotetta.